Mediakommentointia SAK:n liittopäättäjien kokouksessa

Edustin Yleistä Lehtimiesliittoa viime perjantaina SAK:n liittohallintojen tapaamisessa. Kymmenet irtisanomislakiesityksen ja sitä edeltäneiden leikkausten ja huononnusten suututtamat liittoaktiivit kävivät puhumassa Paasitornin juhlasalissa järjestyssä tilaisuudessa, joten oli vaikea sanoa mitään kovin ainutlaatuista. Onnistuin siinä kuitenkin kommentoimalla asiaa medianäkökulmasta.

Irtisanomislain vastustaminen jopa lakkoilemalla on aiheuttanut mediassa paljon vähemmän moralisointia ja paniikinlietsontaa kuin esimerkiksi mielenilmaukset pakkolakeja ja aktiivimallia vastaan aikanaan aiheuttivat. Porvarillinen politiikkakäsitys tuskin on toimituksissa mihinkään muuttunut, mutta irtisanomislaki on niin selvästi epäoikeudenmukainen ja eriarvoistava, että sen vastustaminen hyväksytään helpommin.

Toiseksi kiky-sopimuksen rikkominen ja pääministerin pettämä luottamus ovat viimein nousseet uutisaiheiksi, vaikka perustelimme niillä jo aktiivimallikantaamme.

Näiden huomioiden perusteella näyttää siltä, että työväenliikkeellä on nyt hetkensä nousta hegemoniakamppailussa niskan päälle. Se vaatii yhtenäisyyttä, jota moni Paasitornissa peräänkuulutti.

Toivoin paitsi kovenevaa kamppailua irtisanomislakia vastaan, myös mediatilan käyttämistä työntekijöiden omien ratkaisujen toitottamiseen. Mediatilaa voi pitää hallussa esimerkiksi hiomalla teräviä esityksiä SAK:n julkaisemista ensi vaalikauden tavoitteista.

Tapahtumasta julkaistiin videotallenne, jolta myös minun puheenvuoroni löytää. Kuvassa SAK:n ja muutamien isoimpien liittojen puheenjohtajia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.