Johanneksen poika: Jehovan todistajat eivät enää kerää tietoja tapaamistaan ihmisistä

Jehovan todistajia seuraava Johanneksenpoika.fi-sivusto kertoo, että liikkeen saarnaajat lopettavat kokonaan muistiinpanojen tekemisen tapaamistaan ihmisistä. Lähteenä on liikkeen johtoportaan seurakunnille lähettämä kirje.

Taustalla on Korkeimman hallinto-oikeuden päätös, joka määritteli saarnaamistyöstä tehdyt muistiinpanot henkilörekisteriksi. Johanneksen poika -sivustolla on runsaasti juttuja vuonna 2011 alkaneesta prosessista. Kirjoitin itse aiheesta tammikuussa ja viime vuoden elokuussa.

Järjestö taipui lain henkeen ja kirjaimeen oikeusasteiden ja EU-tuomioistuimen lausunnon jälkeen. Todennäköisesti aiemmin tarkkaan ohjeistettua ja tärkeänä pidettyä toimintatapaa ei pidetty sen aiheuttamien riskien arvoisena. Samaan tulokseenhan järjestössä olisi voitu tulla jo vuonna 2000, kun tietosuojavaltuutettu otti kannan, jonka mukaan henkilötietoja voi kirjata muistiin vain kyseisen henkilön suostumuksella.

Mielenkiintoista Jehovan todistajien seurakunnille lähetetyssä kirjeessä on luettelo tiedoista, joita ei enää saa kerätä. Aiemmin todistajia on ohjeistettu henkilötietojen lisäksi kirjaamaan muistiin tiedot henkilön uskonnosta ja perheestä sekä huolenaiheista ja kiinnostuksenkohteista. Nyt ohjeistetaan, ettei esimerkiksi ”kieltä, etnistä taustaa tai muita vastaavia tietoja – – tule kirjata mihinkään ylös”. Vääriin käsiin joutuessaan tällaiset luettelot aiheuttaisivat kohdehenkilöilleen melkoista vaaraa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.