Ensimmäinen ilta rakennetun ympäristön lautakunnassa

Kunnallispolitiikan syksy käynnistyi parin syksyn tauon jälkeen, kun istuin ensimmäisen kokoukseni Raahen rakennetun ympäristön lautakunnassa.

Laskeutuminen uuteen rooliin sujui pehmeästi, sillä kokouksen asialista oli armollisen lyhyt. Melko puhtaasti hallinnollisten asioiden lisäksi joukossa oli pari kohtaa, joissa käsiteltiin pienen ihmisen elävää elämää.

Päätimme hankkia kaupungille vartiointi- ja turvapalveluja sekä lvi- ja sähkötarvikkeita. Esityslistalla nämä kohdat oli merkitty ei-julkisiksi, koska kilpailutusasiakirjat sisältävät kai liikesalaisuuksia. Päätökset tehtiin pohjaesitysten mukaan ja niistä saa tiedotella joku muu aikanaan. Keskustelussa selvisi, että joitakin tarjouksiin jääneitä näppäilyvirheitä voi korjata jäkikäteen, mutta jos hinnan laittaa väärin, sitä ei hankintalaki anna korjata enää tarjouskilpailun päättymisen jälkeen. Tämä oli siis hypoteettista keskustelua ilman tietoa näppäilyvirheistä.

Pienen ihmisen asioista käsittelimme yhden oikaisuvaatimuksen maisematyöluvasta ja yhden jätehuoltomääräyksiä koskevan poikkeamisluvan. Kumpikaan ei johtanut kaupunkilaisen toivomaan lopputulokseen, mutta päätökset olivat perusteltuja. Maisematyöluvasta pitää maksaa (oikaisuvaatimuskin käsitellään samaan hintaan), ja jäteastia pitää tyhjentää kuukausittain, jos tontilla ei kompostoida biojätteitä. Jälkimmäisessä tapauksessa asukkaalle myös vinkattiin mahdollisesti häntä ja kaupunkia tyydyttävästä ratkaisusta ongelmaan.

Minun ensimmäinen lautakuntakokoukseni oli kaupungin teknisen johtajan viimeinen, sillä hän siirtyy toiselle työnantajalle kuukauden vaihteessa. Määräsimme lautakunnalle uuden esittelijän ja kuulimme pienen jäähyväispuheen. Uutta johtajaa rekrytoidaan kuulemma loppuvuoden aikana.

Koska kokousasiat eivät olleet kovin monimutkaisia, omaa suuta ei tarvinnut avata kertaakaan (paitsi tervetulotoivotuksista kiitin). Päällimmäisiin kysymyksiin sain vastaukset jo vasemmistopuolueiden ryhmäkokouksessa. Tarkemmin pääsen perehtymään lautakunnan asioihin kuukauden päästä, kun käsittelemme ensi vuoden talousarviota seminaarimuodossa.

Tämän kirjoituksen otsikkokuvassa näkyy Raahen ilmanlaatu 2018 -raportti, joka esiteltiin kokouksessa lyhyesti. Esittelyn mukaan ilman epäpuhtaudet ovat sallituissa rajoissa paitsi Lapaluodossa, jossa ylityksiä aiheuttaa terästehdas ja puun pienpoltto. Linkki raporttiin on kaupungin sivuilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.