Sopiva jae Raamatusta vie Jehovan todistajan sivariin tai vankilaan

Niin kävi kuten tässä blogissa veikkailin, että armeijaikäiset Jehovan todistajat alkoivat valita siviilipalveluksen, kun vapautuslaki kumottiin. Näin uutisoi Helsingin Sanomat eilen. Etukäteen uhottu paluu totaalikieltäytymisen aikaan jäi toteutumatta, kuten Antero Syrjäsen blogauksessa hyvin kerrattiin.

Hesarin juttuun on haastateltu todistajanuorta, joka kertoo etsineensä tuen omalle sivariratkaisulleen Raamatusta. Myös totaalikieltäytymiselle voi sieltä löytää perusteen, nuori kertoo. Tämä lienee tyypillistä mille tahansa kristitylle suuntaukselle, että sopiva jae Isosta Kirjasta perustelee ratkaisun, kun niin halutaan. Jehovan todistajille olennaista on antaa kuva ahkeraan tutkimiseen ja hyvään Raamatun tuntemukseen perustuvasta päätöksenteosta, vaikka monelle ratkaisun sanelee puhtaasti rationaalinen mukavuudenhalu.

Jos vanhat tavat ovat voimissaan, todistajanuoria on neuvottu tekemään päätöksensä ”rukouksen hengessä” eli henkiolennoilta ohjausta kysyen. Toisille se sitten vahvistaa jo tehdyn päätöksen oikeaksi, toiset taas hiljentyvät rukoilemisen avulla etsimään ratkaisua, joka voimistaa heidän tunnettaan hartaasta uskonnollisuudesta ja oikein tekemisestä. Näin arvelen siis omiin kokemuksiini peilaten.

Kuten aiemmin olen lyhyesti maininnut, sain itse vapautuksen armeijasta terveyssyiden vuoksi. Olin ehtinyt erota Jehovan todistajista hieman ennen kuin asevelvollisuus iän puolesta päättyi. Harkitsin itse asiassa pitkään, roikunko seurakunnassa vielä muutaman kuukauden ihan vain armeijavapautuksen vuoksi. Siviilipalveluskaan ei enää siinä asuntolainan ja lasten elättämisen keskellä kiinnostanut.

Nopea leikkaus tähän päivään luo aiheeseen hauskan kontrastin, sillä olen menossa lokakuussa puolustuvoimien järjestämälle viestintäkurssille parinkymmenen toimittajakollegan kanssa. En voi väittää, ettenkö olisi vähän innoissani. Entisenä Jehovan todistajana olen iloinen mahdollisuudesta määrittää suhteeni asepalvelukseen omista lähtökohdistani. Toimittajana taas yritän olla sen enempää tekemättä puolustusvoimien viraalimarkkinointia, johon siviilien kurssittaminen kiistämättä tähtää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.