Tutustumassa Journalistiliiton valtuustoon

Ay-kokemukseni sai tällä viikolla uusia ulottuvuuksia, kun osallistuin torstaina ja perjantaina Journalistiliiton valtuuston syyskokoukseen. Olen valtuuston varajäsen ja tämä oli nyt ensimmäinen kokoukseni tässä toimielimessä.

Oli ilo huomata, kuinka kirkas käsitys liittotoimijoilla on työmarkkinatilanteesta ja sen heijastuksista hallituskriiseihin: Pääministeri vaihdettiin, koska työmarkkinakiistoihin ei saa sekaantua, jos on pelättävissä työntekijöiden symppaamista. Sipilän hallituksen sekaantuminen ei haitannut, koska hallitus oli työnantajamyönteinen.

Journalistiliiton työehtosopimusneuvotteluissa on esillä samat hyökkäykset esimerkiksi lakko-oikeutta vastaan kuin liittokierroksella yleensä. Journalistiliitossa tunnistetaan työnantajien ideologisuus, jossa vientialojen kilpailukykyyn suunnatut kiky-talkootunnit halutaan yhä pitää esimerkiksi julkisen palvelun Yleisradion työntekijöillä. Myös luottamus valtakunnansovitteluja-instituutioon tuntuu menneen tässäkin ay-liikeen osassa.

Jännää on tietysti se, että mediaa ja toimittajia on monenlaisia eikä toimittajien ammattijärjestössä vallalla oleva ymmärrys välttämättä juuri heijastu uutisointiin ja asioiden kehystämiseen mediassa.

Ensi vuoden toimintasuunnitelmaan tuli pieni mutta symbolisesti tärkeä lisäys, kun oman ammattiosastoni (Erikoislehtien ao) puheenjohtaja nosti esiin muilla kuin Journalistiliiton työehtosopimuksilla työskentelevien liiton jäsenten palvelut. Oleellista on tiedottaa myös heitä mahdollisuudesta saada laki- ja muuta apua ongelmatilanteisiin. Itsekin olen tehnyt journalistin ja viestijän töitä aina muiden liittojen ja neuvotteluosapuolten sopimuksilla ja kokenut välillä epävarmuutta siitä, millaisiin apuihin olen omalta liitoltani oikeutettu.

Monenlaisia kokouksia kokeneelle ei ollut valtuuston kokouksessa juuri muuta ihmeteltävää kuin se, ettei puheenvuoroja rajoitettu mitenkään ja homma pysyi silti aikataulussa. Itse en ollut valmistautunut mitään sanomaan enkä sanonut, mikä sitten lopulta tuntui tärkeän tilaisuuden missaamiselta. Toivottavasti tilaisuuksia tulee jatkossakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.