Vapautumisen 10-luku – tässä vuosikymmenen tärkeimmät

Meinasin stressaantua, kun alettiin puhua vuosikymmenen vaihtumisesta. Vuosiblogauksen lisäksi pitäisi tehdä vuosikymmenen blogaus – eli tiivistää yhtäkkiä muutamaan tuhanteen merkkiin kymmenen vuotta, joiden aikana elämäni on mullistunut melko huolella. Päätin jo jättää summauksen tekemättä, ehkä korkeintaan Facebook-päivityksen väkertää kasaan. Vuosisummauksen aioin tehdä, kuten tapana on ollut.

Niin, sehän on tosiaan ollut tapana. Ehkä jo vuosikymmenen. Ja se tarkoittaa, että voin koota vuosikymmenen tärkeimmät asiat kokoamalla jokaisen vuoden tärkeimmät asiat.

Tässä nyt sitten on 2010-luvun tärkeimmät asiat, yksi per vuosi ja linkki joka vuoden omaan blogaukseen.

***

2010

Lopetin työt ammattikorkeakoulussa ja aloitin tekstitoimistoyrittämisen. Blogi oli puolison kanssa yhteinen.

2011

Erosin Jehovan todistajista. Blogiin kokosin vuoden aakkoset.

2012

Minut valittiin Vasemmistonuorten tiedottajaksi, Liberon päätoimittajaksi ja Raahen kaupunginvaltuutetuksi. Blogauksen pidin melko lyhyenä.

2013

Kävin Palestiinassa ja kirjoitin vuosisummauksen hassun junanovellin muodossa.

2014

Eurovaalien jälkeen menin eduskuntaan pätkätöihin. Blogiin linkitin omia julkaisujani vuoden varrelta.

2015

Päätimme Milkan kanssa erota. Blogi koostui jälleen linkeistä omiin julkaisuihini.

2016

Olisi vaikea valita vuoden kohokohta, jos Jennin ja minun lapsonen ei olisi syntynyt joulukuussa. Blogissa tiivistin vuoden kuusi muutakin kohokohtaa.

2017

Loppuvuodesta alkoi sairausloma ja sitten isyysloma ja matka kohti mielenterveyskuntoutumista. Blogin mukaan tapahtui myös siistejä juttuja.

2018

Aloitin terapian ja purin keskeisiä asioita myös vertaistukiryhmässä, josta kuvattiin dokumenttia. Blogauksessa oli kuviakin.

2019

Jos yksi asia pitää valita, tämä oli opiskeluvuosi, vaikka valmistuminen medianomiksi (ylempi amk) jäikin tammikuuhun 2020. Blogissa lisää.

***

Olisihan tähän voinut kirjoittaa tarinan rakkaudesta, isyydestä, naamakarvoista, ammatti-identiteetistä tai poliitikon noususta ja tuhosta. Tarinat vain ovat sillä tavalla vaarallisia, että tarinoidessa sitä alkaa helposti nähdä johdonmukaisuuksia ja tietoisuutta siellä, missä niitä ei ole. Mutta kun entisen työpaikan pikkujouluissa kysyttiin, mikä on ollut vuosikymmenen isoin juttu, sanoin, että parisuhteet. Rakkautta on ollut.

Ps. Jos jokin koko vuosikymmentä yhdistää, se on ehkä kotisomeni Twitter, jonka käytön aloitin vuonna 2009. Vuosien 2012–2018 tapahtumista kirjoitin myös jo aiemmin.

Artikkelin kuva on otettu Lahdessa heinäkuussa 2010.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.