Venäjän vaino sopii Jehovan todistajien ennustuksiin, mutta turvapaikkoja on löydyttävä

Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen hakeneet venäläiset Jehovan todistajat vastustavat käännytystä kotimaahansa, kertoo Ylen uutinen. Suurin osa uskonnollisen vainon perusteella turvaa hakeneista käännytetään takaisin.

Uutinen ei yllätä, sillä Suomi on karkottanut ihmisiä Afganistanin, Iranin ja Irakin kaltaisiin maihin, joissa he ovat kadonneet, kuolleet tai joutuneet pakenemaan uudestaan. Äskettäin uutisoitiin, että maahanmuuttovirasto on kehottanut muutamia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita hakemaan turvapaikkaa uudelleen, koska hakemusten käsittelyssä havaittiin tarkistuksessa ongelmia. Tarkistuksen taustalla on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen arvio, jonka mukaan turvapaikanhakijan palauttaminen Irakiin vuonna 2017 rikkoi Euroopan ihmisoikeussopimusta.

En tiedä, kuinka järjestelmällistä todistajien vainoaminen Venäjällä on ja kuinka suureen osaan reilusta 170 000 jäsenestä se kohdistuu. Maahanmuuttoviranomaiset arvioivat vainon uhkaa tapauskohtaisesti ja pitävät todennäköisesti liikkeen ja sen seurakuntien johtajien kohtaamaa uhkaa suurempana kuin muiden. Ajattelutavan voi arvata vaikkapa tapauksista, jossa suomalaisviranomaiset kehottavat kotimaassaan vainottua toimittajaa vaihtamaan ammattia. Vaatimus on sama kuin alkuperäisellä vainoajalla.

Kirjoitin Venäjän Jehovan todistajien tilanteesta kaksi vuotta sitten ja totesin, että liike sopii hyvin venäläiseen arvomaailmaan. Kielteinen suhtautuminen ulkomaisiin järjestöihin ja valtakirkon inho kilpailijoita kohtaan vaikuttavat kuitenkin todistajien kohteluun.

Jehovan todistajien toimintaa eivät ole tainneet minkään maan viranomaiset onnistua lopettamaan. Maailmanlaajuisen vainon odotus kuuluu olennaisena osana liikkeen uskomuksiin ja identiteettiin. Viime vuoden tammikuussa liikkeen johto nimesi Venäjän Raamatussa mainituksi ”pohjoisen kuninkaaksi”, joka heidän uskomustensa mukaan sotii lopunaikana niin tosiuskovaisia kuin ”etelän kuningasta” vastaan*. Nämä kuninkaat tarkoittivat todistajille kylmän sodan osapuolia vielä 1980-luvulla, ja nyt siis hajonneelle Neuvostoliitolle löytyi kuvioon vähemmän yllättävä korvaaja.

Toiminnan kieltäminen Venäjällä on todistajille osa raamatullista kehityskulkua. Jännitys varmasti tiivistyy varsinkin maissa, joissa seurakuntiin tulevat turvapaikanhakijat näyttävät todeksi tulevilta Raamatun jakeilta. Jotkut entiset todistajat ovatkin saaneet liikkeen jäseniltä jännittyneitä kommentteja Venäjän tilanteesta ja ennustusten täyttymisestä.

Onpa ”lopunajan merkeistä” mitä mieltä tahansa, uskonnonvapauden loukkauksia naapurimaassa ei voi hyväksyä. Yksilöt on saatava turvaan ja valtioiden vaikutettava vainon lopettamiseksi. Tosin jos miettii, miten muu maailma on reagoinut tai ollut reagoimatta Kiinan uiguurivainoihin, lienee turha elätellä suuria toiveita Venäjän painostamisesta Jehovan todistajien kohtelun vuoksi.

***

*Video, jolla tulkinta esitetään, on katsottavissa suomeksi tekstitettynä liikkeen sivuilla. Kyseinen esitys alkaa kohdassa 49:12.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.