Nämä olivat koronavuoden parhaat uintivedet

Kokosin uimapaikkalistaa jo perinteiseksi kesäsummaukseksi, mutta perinne katkesi muihin kiireisiin. Muutenkin uimisharrastuksen ytimessä on tätä nykyä ympärivuotisuus, joten vuosi on sopivaa päättää ulkouintipaikkojen listaamiseen ja vähän rankkaamiseenkin.

Talvi- ja kesäuinnilla on osin sama kehollinen ulottuvuus. Luulen, että pari talvea jäisissä vesissä on saanut arvostamaan aiempaa enemmän myös kesäisiä kehokokemuksia, joissa viileät ja lämpimät vedet virkistävät, puhdistavat, väsyttävät ja voimistavat – mitä nyt milloinkin tarvitaan. Talviuinniksi lasken kaiken, mikä ei ole kesäistä ”lapsia vedessä leikkimässä” -tyyppistä uimista.

Tänä vuonna valtameret ovat jääneet kokematta, mutta Itämereen olen mennyt seitsemältä rannalta: Helsingissä Merihaan Kulttuurisaunalta, Aurinkolahdesta, Kallahdenniemeltä, Pihlajasaaresta ja Rantapuisto-hotellin laiturilta, Raahessa puolestaan Pikkulahdelta ja Kylmäniemeltä. Itämeren vettä on myös Helsingin Kauppatorin kupeessa sijaitsevan Allas Sea Poolin merivesialtaassa, vaikka vesi ei kuulemma ihan satama-altaasta tulekaan.

Vantaajoessa tuli käytyä oulunkyläläiseltä laiturilta ja Pikkukosken uimarannalta. Järviosastolla oli useampia uusia uimapaikkoja. Sikäli kuin muistan kaikki, liotin ruhoani kuudessa järvessä: Muuratjärvessä (Muurame), Sotkussa (Vieremä), Iso-Valkeisessa (Kuopio), Saimaassa (Imatra), Palojärvessä (Vihti) ja Korpilammessa (Espoo, tekojärvi). Vuokramökin pihalle kaivettua lampea ei löydy kartoista, mutta monta kertaa siinäkin uitiin.

Seuraava lista lienee yhtä paljon uintikokemuksen kuin -paikan arviointia. Tässä siis uintivesien kärkiviisikko vuonna 2020.

Vuoden 2020 uintipaikat top5

5. Urbaania avantokulttuuria

Vitossijaa arvoin maksullisten vaihtoehtojen kesken. Hotelli Korpilammen uimisympäristö on kaunis ja tunnelmallinen, mutta tunnelmaa on myös Kulttuurisaunan ja Allas Sea Poolin kaupunkimaisemissa. Parasta ovat kuitenkin Helsingin Merihaan Kulttuurisaunan pellettilöylyt, pitkälle veteen vievät portaat, tunnelmallinen oleskelutila ja ykkösolut. Toivottavasti saunaan ja mereen pääsee taas pian normaalisti.

4) Maailman kirkkaimmat veet

Kesän perinteisesti kirkkain vesi välkehtii Muuratjärvessä Muuramessa. Tänä vuonna emme sattuneet sen rannalle hellesäällä, mutta pitkä matala ranta ja rauhaa henkivä järvi virkistivät matkalaisia ilmankin.

3) Saaressa on aina juhannus

Juhannuspäivänä kävin ensimmäistä kertaa Helsingin edustalla Pihlajasaaressa. Kokemukseen sisältyy venekyyti, keittolounas saariravintolassa ja juhannusaaton pehmentämän olon hellimistä viileässä merivedessä. Helsinkiä parhaimmillaan.

2) Avantojen aatelia

Listalle kuuluu itseoikeutetusti Raahen Pikkulahden talviuintipaikka, jonne ehdin vuoden aikana aivan liian harvoin. En saanut hankittua uutta avaintakaan pukukoppiin ennen loppuvuoden koronasulkua. Pumppujen aukipitämälle avannolle vie lämmitetty polku, ja veteen pääsee kaksia portaita pitkin. Maisemasta vastaa panoraamanäkymä Vanhaan Raaheen. Tämä voisi olla ykköspaikallakin, mutta pukukopin muuttaminen maksulliseksi ei hetkessä unohdu.

1) Suloista sattumankauppaa

Kärkisijalle kiri sattumalta lomamatkan varrelta googletettu hädin tuskin kartalta löytyvä Sotku. Halusimme autoilun lomassa veteen virkistymään ja hakukone kertoi Vieremällä sijaitsevasta uimarannasta. Tilavien pukukoppien lisäksi rannalla oli lapsille rajattu kahluualue, syvemmälle vievät laiturit sekä kaiken kruununa kelluva torni, josta pääsi hyppäämään mustaan veteen pariltakin korkeudelta. Upea bongaus!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.